14 april 2012

Boeuf Bourguignon


En riktigt köttgryta är bra ibland! Eftersom vi går här och väntar på våren så rekommenderar jag er att ställa er vid spisen och köra loss på en riktig Boeuf Bourguignon innan det blir varmt ute. Denna kan göras på en mängd olika sätt, här är den jag gjorde idag och den blev mumma tyckte hela familjen!

Gå till affären och inhandla följande:
600 g benfritt nötkött, typ högrev
smör/margarin och rapsolja till stekning

1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
3 lagerblad
1 tsk timjan
2 dl rödvin
2 1/2 dl köttbuljong
100 g rökt sidfläsk
8 steklökar

3 morötter
2 vitlöksklyftor
200 g färska champinjoner


Ställ dig vid köksbänken och gör så här: Skär köttet i bitar. Bryn köttet runt om i smör eller margarin samt lite olja (för er som tycker att det är väldigt hippt med olivolja så hoppa den här. Det ska vara raps och har du ingen så skit i oljan) i en stekpanna. Lägg över det i en gryta. Krydda med salt och peppar. Rör i mjöl, tomatpuré, lagerblad och timjan. Häll på vin och buljong. Låt grytan koka under lock ca 1 1/2 tim.
Strimla fläsket. Skala och dela ev lökarna. Skala och hacka vitlöken. Dela svampen. Stek fläsk, lök, morötter, vitlök och svamp i stekpannan. Lägg ner det i grytan och låt allt koka ytterligare ca 10 min. Strö gärna över hackad persilja och servera med kokt potatis.

Sätt dig vid matbordet och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar